Hæk planter i haven

Hæk planter i haven

October 1, 2022 0 By Jakob Ahlmann

Er du lige flyttet, ønsker du nyt havedesign eller skal din eksisterende hæk udskiftes? Skal du købe en ny hæk, er det klogt at træffe en række valg. En hæk er simpelthen en del af din have, der efter nogle år er vokset sådan, at det er bedre at vælge den rigtige med det samme. Der er en række ting, du bør tage højde for.

Jordtypen
Nogle hækplanter stiller relativt få krav til jorden. Det gælder for eksempel ligusteren og avnbøgen. De fleste hækplanter, der klarer sig godt i vores klima, kræver en humusrig jord, der er veldrænet. Der er også nogle, der foretrækker en mere tør sandjord. Eksempler omfatter den japanske lærk, den japanske kristtorn, berberisen og den grønne bøg. Har du en have med fugtig lerjord, er kornel, vinterlind og berberis gode muligheder.

Miljøet (især kysten)
At bo ved kysten er selvfølgelig skønt, hvis du elsker havet. Det glemmes egentlig jævnligt, at vinden dér indeholder relativt meget mere salt end andre steder i landet. Mange hængeplanter er ikke særlig modstandsdygtige over for havbrisen, og du kan umiddelbart mærke det på bladene på den japanske kristtorn eller taks. Hækplanter, der er mere modstandsdygtige over for dette, kan vælges blandt nåletræet, olivenpilen eller berberisen.

Stedsegrønne hække
En stedsegrøn hæk er mest velegnet, hvis du kan lide en stram hæk, der selvfølgelig forbliver grøn om vinteren. Det betyder 365 dage om året med privatliv. Er der sne om vinteren, er kombinationen af ​​grøn og hvid selvfølgelig meget smuk. Der er forskellige muligheder for en stedsegrøn hæk: taks, thuja, kristtorn og kirsebær laurbær.

En blomstrende hæk
En blomstrende hæk er generelt mere uformel end en grøn, vintergrøn eller ej. Blomsterne tiltrækker ofte også bier, sommerfugle og andre insekter. Du kan også vælge forskellige blomstringstider. Nogle hækplanter blomstrer i måneder, og andre blomstrer voldsomt, men kun i en kort periode. Blomsterne er simpelthen beregnet til at realisere reproduktion. Nogle planter er bedre til det end andre. En rosenbushæk er en mulighed, men du kan også tænke på sommerfuglebusken, syrenen og weigeliaen. Husk på, at blomstrende hække kræver mere vedligeholdelse end grønne.

Havens størrelse
Nogle hækplanter vokser hurtigt og bliver meget brede på kort tid. Disse er velegnede til større haver. Er din have af en mere begrænset størrelse eller ønsker du en forholdsvis lille hæk, kan du også vælge sorter, der vokser langsommere og bliver mindre. Til en lille have kan du tænke på følgende sorter: snebær Magic Berry, japansk kristtorn og californisk cypres.